Magyar Pokémon GO blog

Gyakori kérdés: mi a legolcsóbb telefon, ami alkalmas játékra? Fog futni X telefonon vagy Y tableten a Pokémon GO?

2016. augusztus 19. - Tomanovics Gergely

Privátban és a gyakorikerdesek.hu-n is visszatérő kérdés, hogy bizonyos készülékeken fog-e futni a játék. Ebben a posztban összegyűjtöm a legfontosabb tudnivalókat, hogy mire érdemes figyelni, ha esetleg vásárlás előtt állsz.

  • Memória (RAM) - minimum 1 GB, ajánlott: 2GB
    A tapasztalataim alapján 1 gigabyte-tal is eldöcög a játék, de erősen az élvezhetőség határát súrolja: döcög, gyakran leáll, kidob, megakad. 
  • Processzor: 4 magos, 1,2 GHz ajánlott
    Ez manapság a legalsó kategóriának számít, ha most veszel telefont, valószínűleg ilyen (vagy erősebb) lesz benne.
  • GPS vevő: mindenképp szükséges
    Telefonokban általában alap, olcsóbb tabletekben nem annyira. Bizonyos régebbi/olcsóbb MTK (mediatek) processzoros készülékekben gyengébb lehet a vétel, érdemes letesztelni a GPS status nevű alkalmazással a pontosságát.
  • Giroszkóp (forgásérzékelő): nem szükséges
    Jópofa funkció az AR (kiterjesztett valóság, amikor a kamera képére rajzolja rá a játék a Pokémont, mint ha tényleg ott lenne előtted) de hosszútávon nem ad hozzá sokat a játékélményhez. Az én telefonomban sincs, tökéletesen megvagyok nélküle, de ha neked számít, akkor erre is figyelj.
  • Android verzió: 4.4 vagy magasabb
    Van egy nem hivatalos kliens, ami elfut 4.4 alatt is, sajnos nincs kéznél eszköz, amin tesztelni tudnám, de állítólag működik: itt tudod letölteni. Windows Phone-on egyelőre nem fut a játék, és nincs is információ, hogy valaha megjelenik-e erre a platformra is.
  • Akkumulátor: minimum 5000 mAh ajánlott
    Ez egy sarkalatos pont, sajnos a folyamatos GPS és adatkapcsolat meglehetősen igénybe veszi az akkumulátort, egy gyengébb akku néhány óra alatt teljesen le is merülhet. Az átlagos telefonokban 2500-3000 körüli akku van, ez kb 2-4 óra játékot tesz lehetővé. Érdemes beruházni egy külső akkumulátorba (powerbank) amivel útközben is tudod tölteni a telefont: a Xiaomi Powerbank-ek kifejezetten jó ár/érték arányú, minőségi termékek, például itt tudod beszerezni jó áron. Van pár telefon, amiben gyárilag 5-6000 mAh-s akku van (például az általam is használt Ulefone Power, ami ma már 150 dollár környékén elérhető) ezek powerbank nélkül is viszonylag sokáig bírják.
  • Mobilinternet: 1 GB/hó ajánlott
    korábbi tesztjeim alapján egy óra játék kb 10 megabyte adatforgalmat fogyaszt, havi egy gigabyte napi 3 óra játékra lesz elég (ha másra is használod a mobilnetet, akkor természetesen kevesebbre). Természetesen WiFi-ről is tudsz játszani, ha találsz olyan pokéstopot, ahol van nyilvános hotspot, olyankor érdemes bekapcsolni, ezzel megtakaríthatsz pár megabyte-ot.

Tableteknél érdemes figyelni, hogy legyen SIM kártya foglalat (nem mindegyikben van) mert enélkül csak wi-fi kapcsolattal tudsz játszani. Ha többen játszotok együtt, érdemes közösen beruházni egy "zsebwifi"-s mobilinternet-előfizetésbe, manapság minden szolgáltatónak van ilyenje, és ezekhez jellemzően több adatforgalom jár: a Telenor Hipernet Light például havi 3390 Ft-ért 3 GB adatforgalmat ad, ez akár 3 komolyabb játékosnak is elég egy teljes hónapra.

Konkrét típusjavaslat:

Az Árukereső adatai alapján a fenti feltételeknek megfelelő legolcsóbb készülékek nagyjából 32-35 ezer Forint környékén vásárolhatók meg Magyarországon, például a Doogee X6 Pro mindent tud, ami a játékhoz kell (még giroszkóp is van benne), ráadásul a Mobilarena tesztje alapján is jó vétel ennyiért.

doogee_x6_pro_6.jpg

Körbenézek, hogy honnan tudom nagyobb tételben (olcsóbban) beszerezni ezt, vagy esetleg egy olcsóbb, megfelelő telefont, addig a Speedshop-ot ajánlom: http://www.speedshop.hu/termekek/2022378/doogee-x6-pro-fekete.html?ak=0 (ehhez a javaslathoz nem fűződik üzleti érdekem, de többször vásároltam már tőlük, nem volt gondom velük)

Ha hasznosnak találtad a posztot, további tippekért lájkold a blog Facebook-oldalát!

magyar_pokemon_go_blog_facebook.png

 

A bejegyzés trackback címe:

https://pokemon-go.blog.hu/api/trackback/id/tr10010427470

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása