Magyar Pokémon GO blog

Tippek kezdőknek 04 - Pokémonok fejlesztése és evolúciója

2016. július 23. - Tomanovics Gergely

Ha már sikerült összegyűjteni legalább 10-15 Pokémont, ideje nekiállni óvatosan fejleszteni őket - és itt leginkább az evolúcióra (evolve) gondolok, a stardustot érdemes későbbre tartogatni. Két dolog miatt hasznos: egyrészt a küzdőterekben (gym, ezekről a következő részben lesz szó) szükség lesz minél erősebb Pokémonokra, másrészt az evolúcióért alacsony szinteken rengetegnek számító tapasztalati pontot (XP) szerezhetsz, ami a szintlépéshez is fontos, magasabb szinteken pedig egyre erősebb Pokémonokat fogsz találni. 

Ne kövesd el azt a hibát, amit én az elején... 

Az alábbi képen a bal oldali Beedrill még 10-es szint környékén tojásból kelt, sok stardustot és cukorkát költöttem rá, hogy 300 körüli CP-ről felfejlesszem 451-ig - ma pedig a nagy Pokémon-selejtezéskor lepasszoltam a profnak egy cukorkáért, mert a jobb oldali Weedlee-ből (amit csak úgy találtam az utcán) sokkal erősebb lesz, szóval teljesen kár volt. Érdemes inkább gyűjtögetni a gyakori Pokémonokat (Pidgey, Rattata, Weedle) és amikor több összegyűlt belőlük, akkor nekiállni selejtezni a gyengébbeket, és fejleszteni az erősebbeket. Erre nagyon érdemes figyelni: evolve mehet, amint van elég cukorka hozzá, powerup-olni viszont csak a legerősebb Pokémonjaidat érdemes.

beedrill_weedle.png

A bal oldali Beedrill fejlesztésére többezer stardust-ot pazaroltam el, miközben a jobb oldali Weedle-ből egy 400 körüli Kakuna, abból pedig egy 612-es Beedrill lett evolve után teljesen ingyen, csak a többi Weedle-ért kapott 12+50 darab cukorkákból. 

A Pokémonok erősségét az adatlapjukra bökve a fölöttük levő félkörön levő pötty jelzi: minél hosszabb a vastag fehér csík, annál közelebb van a Pokémon CP-je az adott szinten elérhető maximumhoz. Jól látható tehát, hogy a Weedle sokkal közelebb áll ehhez, tehát érdemesebb őt megtartani. A weedle az egyik leggyakoribb Pokémon, rengeteget össze fogsz belőle gyűjteni, és mindegyik egy cukorkát ér - érdemes tehát gyűjtögetni.

Egy evolve egyébként 500 XP-t ad, és ha olyan Pokémon születik, amilyened még nem volt, az +500 XP. Érdemes elhasználni egy lucky egg-et, ami fél órán keresztül megduplázza a szerezhető XP-mennyiséget: így akár 2000 XP is járhat egyetlen Pokémonért - erről részletesen a "használható tárgyak" című részben.

De mi is az a stardust, és cukorka?

A Pokémonok fejlesztéséhez erre a két nyersanyagra lesz szükséged. Bármilyen Pokémont kapsz el az utcán, kapsz 100 stardustot, valamint az adott pokémonfajtára jellemző cukorkát. Stardustot ezen kívül küzdőterek birtoklásával szerezhetsz (erről a következő részben lesz szó) cukorkát pedig úgy, hogy a fölösleges Pokémonjaidat a professzornak adod: ehhez a pokémon adatlapjának az alján a "transfer" gombra kell bökni.

rattatatatata.png

Rattatából is hamar összegyűlhet elég brutális mennyiség, a kék hátterűek csak az utolsó 24 óra termése... Érdemes időnként nekiállni selejtezni őket.

Nem egyszerű egyesével transfer-elgetni a sok kis gyenge Pokémont, de érdemes néhány naponta nekiülni - este lefekvés után bárányszámolgatás helyett jó altató-tevékenység. A jobb alsó sarokban levő gombbal beállíthatod, hogy milyen sorrendben szeretnéd látni a Pokémonjaidat: selejtezéshez én a kettőskeresztet szoktam választani, ez fajtánként csoportosítja a Pokémonokat, és a fajtán belül CP-sorrendbe rendezi őket. Elkezdem a selejtezést a legkisebbektől, és közben figyelem, hogy gyűlik a cukorka - ezekből pedig evolve-olni az erősebbeket.

rattata_2.png

Balra: a nagy selejtezés után így néz ki az előző képernyő. Jobbra: 200 cukorka gyűlt össze, ebből 8 Rattatát tudok Raticate-té evolválni, ami 8*500 XP-t ad!

Igazság szerint nincs semmi szükségem ennyi Raticate-re, evolve után őket is lepasszolom a profnak, de az XP jól jön. Más a helyzet a Pidgey-ekel, közülük mindig megtartom az erősebbeket, mert gym-csatákba velük szoktam menni (sok van, és hamar erősek lesznek). 

A Pokémonok maximális CP-je egyébként a szinteddel együtt nő: alább például a bal oldali Pidgeot 688-as CP-vel a plafont súrolta egy héttel ezelőtt (8-10-es szint környékén) ma viszont 18-as szinten 909-ről is bőven lenne még hová fejleszteni. A 30-as szint elérése után tudod az elérhető legmagasabb szintre fejleszteni a Pokémonjaidat, és hogy melyiknek mennyi a maximuma, azt az ezen az oldalon található lista tartalmazza.

pidgeot.png

A sorozat következő részében a küzdőterekről és az azokban folytatott csatákról lesz szó, ha van ezzel kapcsolatban kérdésed, tedd fel kommentben itt, vagy a blog Facebook-oldalán, ahol egyébként már több, mint 600-an gyűltünk össze, 1000 like után pedig szervezek egy közös nagy lure-partit, ahol ajándék és nyeremény is vár :)

Részletek: https://www.facebook.com/PokemonGObloghu/photos/a.1079732688785729.1073741828.1079075902184741/1084092835016381/?type=3&theater

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://pokemon-go.blog.hu/api/trackback/id/tr1008903596

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása