Magyar Pokémon GO blog

Pro tipp: pokémonfajták hatékonysága egymás elleni csatában

2016. július 15. - Tomanovics Gergely

Gym-foglalás közben sokszor észrevettem, hogy egyes pokémonok mint ha erősebbek lennének a másikkal szemben a harci erőtől (CP) és az életerőtől (HP) függetlenül. Első csatáimban egy 88CP-s Drowzee-val taroltam, néha levertem 200 körüli CP-jű Pokémonokat is, tegnap viszont a 749-es Laprasomnak igencsak meggyűlt a baja egy könnyű ellenfélnek tűnő 416-os Pidgeottal, akinek ráadásul az életereje is lényegesen alacsonyabb. Csata közben olykor meg is jelenik a "super effective" (szuperhatékony) illetve a "not very effective" (nem igazán hatékony) kiírás, így gondoltam, alaposan utánajárok, hogy ezeket mi befolyásolja.

lapras_vs_pidgeot.png

Balra: Lapras, jobbra: Pidgeot. Középen egy pillanat a tegnapi csatából

Azt sejtettem, hogy a pokémon típusa (type) befolyásolja a dolgot, és igazam is volt: kis keresgélés után találtam is egy táblázatot, ami alapján előre kiszámolhatod, hogy a gym-ben levő pokémon típusa alapján melyikkel tudod a legkönnyebben legyőzni. Felül válaszd ki a támadót, balra pedig a védőt, és meglátod, hogy hányszorosára növeli a sebzést az adott tulajdonságok párosítása.

pokemon_fajtak.pngPokémonfajták egymás elleni harcierő-szorzója

Nézzük csak a fenti példán, hogyan állapítható meg a pokémonok egymáshoz viszonyított ereje: a védő és támadó pokémon tulajdonságait ki kell keresni a táblázatból (amik alapján ki is derült, hogy ez a táblázat hibás: szerinte a jég kétszeres erővel harcol a repülő ellen, a tapasztalataim alapján pedig ez pont fordítva van...)

poke_chart_lapras_pidgeot.png

Normál támadja vizet: 0
Normál támadja jeget: 0
Repülő támadja vizet: 0
Repülő támadja jeget: 2

A táblázat birtokában most már nagyjából előre lehet tudni, hogy melyik pokémon ellen melyiket célszerű választani: például egy képzeletbeli "fű" (grass) és "repülő" (fly) típusú Pokémon, valamint egy "jég" (ice) és "méreg" (poison) összecsapása az alábbiak szerint alakulna:

Fű támadja jeget: 2
Fű támadja mérget: 2
Repülő támadja jeget: 2
Repülő támadja mérget: 0

Hogy ez összesen hatszoros erőt jelent-e, azt egyelőre nem tudom megállapítani, de jövőbeli Gym-csatáim során most már figyelni fogom a táblázatot, és folyamatosan frissítem a posztot a tapasztalataimról. Kommentben jöhetnek a tieid is!

magyar_pokemon_go_blog_facebook.png

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://pokemon-go.blog.hu/api/trackback/id/tr438886286

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása