Magyar Pokémon GO blog

Spórolj az adatforgalmon és az akkumulátor-üzemidőn offline Google térképpel... Hogy mi?!

2016. július 22. - Tomanovics Gergely

Több Pokémon GO-s Facebook-csoportban láttam linkelve a leírást, miszerint ha letöltöd a Google térképet offline használatra, akkor nem csak a játék által elfogyasztott adatmennyiséged csökken, de a telefonod akkumulátora is tovább bírja. Egy kicsit szkeptikusan álltam a dologhoz (az akkumulátort szerintem a legjobban a GPS és a folyamatosan működő kijelző meríti teljesen függetlenül attól, hogy a térképet az SD kártyáról vagy az internetről tölti le a játék) de úgy gondoltam, abban talán tényleg lehet valami, hogy az adatforgalom kevesebb lesz, ha legalább a térképet nem kell újra és újra letölteni. 

A blog írása során a "minőség a mennyiség felett" elvet vallom: ahelyett, hogy egyszerűen lefordítanék külföldi oldalakról származó híreket és tippeket, szeretem leellenőrizni őket és a saját tapasztalataimmal kiegészíteni - most is ezt tettem, hogy kiderítsem: egész pontosan mennyi adatforgalmat lehet spórolni az offline térképekkel, és úgy egyáltalán mennyit fogyaszt a játék. Mivel a Vodafone-nál nekem pont pár napja (19-én, kedden) indult az új számlázási ciklus, ez remek alkalomnak tűnt a kísérletre: kedden még csak simán lejátszottam a napi szokásos 3 órámat, szerdán és csütörtökön viszont már letöltött térképekkel indultam útnak. Az eredmény: mindhárom napon szinte pontosan 30 MB adatforgalmat fogyasztott el a játék (ez óránként 10 MB-ot jelent) teljesen függetlenül a letöltött térképektől - szóval ez a trükk sajnos nem működik.

Te is meggyőződhetsz róla, hogy mennyit "eszik" a Pokémon GO: Androidon a beállítások - adathasználat menüben válaszd ki a mobilinternet-szolgáltatódat, a listán pedig kattints a Pokémon GO-ra, így megtudod, hogy konkrétan hol tartasz. 

pokemon_go_adatforgalom.png

Adatforgalom 2 illetve 3 nap játék után offline térképekkel

Amivel ténylegesen tudsz spórolni: sok város központi helyein vannak ma már ingyenes WiFi-hotspotok, és egy korsó sör mellé sok kocsmában is kapsz WiFi-jelszót: érdemes a félórás lure-partikat ilyen helyekre szervezni, ezzel máris megspórolsz 5 megabyte-ot. Vigyázz, mert amikor mobilnetről wifi-re vált a telefon (vagy a wifi-hotspot elhagyásakor vissza) akkor beragadhat a játék, szóval ha épp tojást keltetsz, akkor jobb, ha újraindítod.

Ha van ismerősöd, akinek korlátlan UPC mobilinternetje van, érdemes összeállni: ha a telefonja támogatja a WiFi-megosztás funkciót, akkor mobil hotspotként elláthat téged is netkapcsolattal, bármerre is jártok.

Az akkumulátor-üzemidő növelésére csak két valóban működő megoldás van: a kijelző fényerejének csökkentése, illetve egy külső akkumulátor (powerbank) vásárlása például itt.

Egyébként Sam Thorogood, a Google egyik mérnöke Twitter-oldalán az az alábbit felelte a kérdésre, hogy működik-e ez a térképes dolog: "Rövid válasz: nem. Hosszabb válasz: neeeeem." :)

google_nooooooo.JPG

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://pokemon-go.blog.hu/api/trackback/id/tr888906722

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása